неделя, 25 май 2008 г.

Медиапулация...

Уфф, не съм писал отдавна, ама много банкети се насъбраха. В сряда - в "Дивдядово", коронясването на Манчестър Юнайтед, много бира отиде. В петък - в една кръчма с една компания, в събота - карти с водка, после караоке. Последното пак ми беше скучно, май ще спра да ходя там (в "Ретро", в градската градина).
Та, както и да е. Попадна ми едно инфо от преди една седмица:

"В Бургас ще глобяват за обидни думи, съобщава Би Ти Ви.На територията на общината се забранява произнасянето на обидни думи и псувни.

Глобата ще е от 5 до 50 000 лева.

За неспазване на забраната ще следят Дирекция „Сигурност" и Областна дирекция „Полиция". "

Информацията е от 22.05. Преди повече от два месеца, коментирахме със Сава Тончев (Радио Шумен) точно това. Хех, ама днеска БиТиВи-то го е казало и автоматично става новина. Гледам ги напоследък националните телевизии как набутват в ефир стари материали и ги представят като нови. Масовият зрител, обикновено, няма как да знае това. На едно Ендуро с Илиян (Шум.бг) киснахме 3 часа под проливния дъжд, а Нова ТВ излъчи репортажа след 3 дни в спортните си новини. Естествено, представяйки го за нов.
Сещам се за онази приказка: "Ако в Шеруудската гора проговори дърво, но на другия ден не пише за това в "Таймс", значи не се е случило." Може и да не цитирам точно. Аман от медийна манипулация!

2 коментара:

Красимир Крумов каза...

Марияне, ти да не мислиш, че зрителите/слушателите/читателите ходят под ръка с ВЕФ-206, закован на Радио Шумен. И ако Радио Шумен пусне някоя новина, други не могат да я пускат. Всяка медия си има аудитория.

Raven каза...

Преди време, Дидо пита Данчо Караджов "Какво мислите за феновете на чалгата?". Данчо каза "Ами нищо лошо, повечето от тях са и наши слушатели".
"Новината" не беше от Радио Шумен, а мисля от "Фокус", но не е това проблемът. Неприятното според мен е, че минали неща се представят като новини.