понеделник, 26 май 2008 г.

Този мач мирише

"Легендата на Левски Божидар Искренов-Гибона призна, че е участвал в уреден мач между Ботев и Левски, предаде БГНЕС. Това е станало през 1991 г., когато Гиби носеше фланелката на "канарчетата".
"Винаги ще си нося кръста за това, но рано или късно истината трябва да излезе наяве. Мачът трябваше да завърши 2:2, такава беше уговорката. Левски обаче изпуснаха дузпа, Ботев водеше с 2:1 и на мен се падна честта да направя нарушение в последната минута. Пробягах целия терен и направих такава балтия на Пламен Гетов, че Пацо щеше да се сбие с мен. вкара дузпата и двубоят завърши 2:2", сподели Искренов в Актуално студио "Дерби". Той уточни, че срещата е била договорена между играчите и за това не са знаели нито ръководството, нито треньорите на двата отбора. Бившият защитник на Левски Николай Илиев също участва в "Дерби" и каза в тази връзка, че той лично не е играл в уреден мач. Той беше категоричен, че прословутият мач с Берое през 1986 г., когато старозагорци станаха шампиони, не е бил уреден. "Все пак бях водеща фигура в тима тогава и щях да разбера", поясни той. Личното мнение на Илиев е, че е невъзможно да има договорка и във Вечното дерби между Левски и ЦСКА. "

Много ме радват "футбалерите" като почват да се правят на ударени. Сещам се култовия мач "Спартак" Плевен - "Славия" София, мисля 2002-ра година, от "Висшата лига" на България. Която повече е лига, отколкото висша. Тогава, на някакви гении на човешката мисъл, им беше хрумнало да правят първенството на Първа Шестица и Втора Осмица. То и тъпо звучи. Идеята беше, след изиграването на срещите от редовния сезон, да има някакво подобие на плейофи, първите да играят пак едни с други в борба за титлата, а вторите - да се борят да останат в "елита". Идва мача със "Славия", който ще е на кръв, ама в кавички. Трябва да е "на кръв", защото който бие, той остава в борбата за титлата, демек в първата шестица. Който падне - при вторите осем. Да, ама в деня преди мача, цял Плевен знае кой ще победи - "Славия". На стадиона - шок и ужас, без американско участие. Вили Вуцов (тогава треньор на "Спартак") изчезнал. Пламен Гетов и той. Официалното - Вили получил бъбречна криза, пък Пламен отишъл... не знам, катетър сигурно да му поставя. На стадиона се смеем, ама ни е тъжно. Тъкмо се бяхме зарадвали, че любимият тим е в елита... Както и да е. Мачът - мъкаа, мъка. Едвам, едвам "Славия вкара гол. Нали все пак трябва да бият. Да, ама никой да не се сети да каже на Юлиан Петков (тогава от "Спартак") как трябва да завърши срещата. Юли изпълнява пряк свободен, топката влиза мазно в мрежата и той, с Георги Богданов - Животното тичат и се радват. Останалите се държат за главата. Е, набутаха втори гол славистите, то май тогава плевенчани сами си го вкараха. Мачът свърши, ние отпаднахме във втората осмица. Говореше се тогава, че Наско Сираков се е обадил и е казал, че "Спартак" трябва да паднат. Те и без това, половината футболисти на "Левски" бяха. После ни биха всички на тупан, щото левскарите отказаха да играят. Тодор Колев (по мое мнение - леке) си изкара два нарочни червени картона, щото го чакаха в "Левски". Ама той не се задържа там... И тия ще ми говорят после, че не знаели за уговорени мачове. Евала на Гибона, ама мисля, че има още мнооого какво да разказва.

Няма коментари: