вторник, 6 септември 2011 г.

R.I.P.


Днес честваме 126 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България! Тук може би трябваше да направя някакъв коментар за единението и разединението на нацията, но не мога. Не и след случилото се в Шумен, а именно – убийството на 11 – годишният Присиян Иванов. Жестокото убийство на едно невинно дете, още не познало живота. За тези, които още не са чули, тялото на момчето бе намерено вчера, в мазето на недостроения Търговски дом, с множество прободни рани. Заподозрян е 21 – годишен от Шумен. Едва ли има някой, който може да остане равнодушен. Защото да извършиш подобно нещо, трябва да си изрод. И не мисля да се извинявам. А този изрод живее до нас. Ние сигурно го познаваме, поздравяваме го или пък го отминаваме с мълчание. Ние сигурно сме чували, че има нещо нередно в поведението му, но не сме казали на никого. Мислели сме си “то пък и да кажеш, сигурно нищо няма да се случи”. Да, не че не сме прави, но сме длъжни да опитаме. Но ние избрахме да живеем в мълчание. Мълчанието е удобно, лесно, не изисква да правиш каквото и да е. Затова се съгласявам с едно мнение от Фейсбук:

«Много са убийците на Присиян. Някакъв си Христо Кобрата размахвал ножове на детска площадка, ей така...Бил безпризорен, беден. И никой не е подал сигнал за този откачалник.»

Какво ли ще се случи? Какво правосъдие трябва да бъде дадено на изрода, убил едно 11 – годишно дете? Мой познат предложи да го вържат на руският паметник да стои една седмица, а народът да реши какво да го прави. Но народът вече реши. Реши да отмине с мълчание.

Някой ден, този Търговски дом, сигурно ще е готов. Ще можем да си купуваме фешън – парцалки, да гледаме 3D кино и да се тъпчем с попкорн. Но на неговия вход не е лошо да има поне една паметна плоча. Един монумент на нашето мълчание. Защото то уби Присиян и още десетки като него. Почивай в мир!

2 коментара:

Анонимен каза...

Защо не са информирали ли? Защото "колективната вина" е нещо много удобно. Всеки си казва - те и другите го виждат, все някой ще каже. Нали не ми е в къщата?! Защо да съм аз този, който да го направи?!" И така. Всички сме виновни, заради това няма виновник! Само на лозунгите сме много силни - "Обединението прави силата"! Обединени в разединението...И какво означава да има "основателна причина", за да го задържат?! За нашата държава сигурно е нещо много по-различно от това как е по света. На летището смятат за основателна причина да ти отнемат ножа за пури и запалка за пури, защото ги считат за потенциално опасни, а тука един хашлак се разхожда по улиците с нож, размахва го наляво-надясно като все едно размахва с гордост члена си и ние не го смятаме за основателна причина, за да започнем да си вършим работата както му е редът - като родители, като учители, като специалисти в институции, като хора, на които им пука в какъв свят отглеждат децата си? И хора, време е да почнем да чуваме децата си и да им вярваме! Този изверг, както сега всички го наричаме, е също син на майка си и баща си! Колкото е престъпник, два пъти повече е жертва на родителите си!

Julia каза...

Този случай поставя много въпроси: част от тях ги поставяте вие. Ето още няколко от тях, а други може да допълнят. Какво правят децата ни през ваканцията, знаем ли къде ходят когато не са в къщи, с кого се срещат и защо? Когато едно дете е в къщи и става белята кой е виновен: семейството или обществото. Когато стане нещастие на улицата или на публично място - виновно е обществото. Защо Общината не взе толкова години мерки да се обезопасят тези зандани в недостроения Търговски дом? И освен да питам - имам и предложение: да вземем всички загрижени и може би пасивни шуменци да съберем по 1 лв. за да купи Общината някакви строителни платна, бодлива тел, просто стоманени въжета или каквото по дяволите успее да говори с някоя фирма-доставчик! само и само тези руини, коптори, подземия да бъдат преградени, затворени, за да няма възможност там да стават престъпления, да се среща изметта на града...да не ги виждат очите ни... И после да се изправят и да искат да гласуваме за този Кмет!