вторник, 24 юни 2008 г.

Сетила се Мара...


Ей, като излезе някой пишман експерт и почне да вади фрапиращи статистики, които вчера е открил, се забавлявам. Ама като почнат и журналистите да му обръщат внимание, да цъкат с език и да казват "Глей, за ко стаа въпрос", вече смехът е тъжен...

"У нас се регистрират някои нови начини на употреба на наркотици, както и нови места за инжектиране, съобщи Момчил Василев, директор на Националния фокусен център в Националния център по наркомании. В дискотека е засечено и пушене на марихуана, обработена с ефедрин, като комбинацията предизвиква силен ефект на стимулант. В няколко града в страната популярен е станал т.нар. бонг - нещо като мокра лула, при която пушекът от марихуаната минава през водка, за да бъде смекчен.
"По български обичай обаче употребяващите накрая изпиват алкохола и така отделените вредности отново са в тях", коментира Василев, цитиран от БГНЕС. Засечени са случаи сред ученици на прясно мляко, сварено с канабис и подсладено с мед ("манагуа"), както и сандвичи, приготвени с листа от канабис. Трябва да се запитаме как на родителите не им прави впечатление, че 11-класник е решил да се върне към навиците от началния курс и да си носи мляко в училище, отбеляза Василев. Има случаи на инжектиране на хероин на все по-необичайни места - гениталиите, под езика, добави той."

Очевидно, такива изследвания май не са правени в близките.... хм, да речем 10 г. Още моя милост, като учеше в 9-ти клас, на марихуаната й се добавяха примеси. Тогава ефедринът беше скъпичък, трудно се вземаше, затова предпочитаха да си го пият. В тревата се слагаше "стаф" (разреден хероин). Туй - преди 7-8 години. "Т. нар. бонг" пък е старо нещо, колкото Лили Иванова и Шер взети заедно. Може и по-старо. Принципът е подобен като наргилето, елементарни "скачени съдове". Бонг си имаше и по наше време. Но с манагуата, този "експерт" изкърти всички "мифки" в Шуменско и Новопазарско (макар там да викат "чушма"). Кой е колегата от БГНЕС не знам, пък и не ме интересува. Пък и те всички медии са го "изпращяли" по подобен начин. Четох статията в "Монитор", само там е представено добре. Ама журналистите малко да се бяха заинтересовали, а не да представят това "експертно мнение" все едно, че сега открива топлата вода. Пък наркоманите - отдавна се къпят в нея :)

Няма коментари: