вторник, 31 май 2011 г.

За бухалите и пчеличките


Само около двайсетина ученици дойдоха днес на обявения в социалната мрежа "Фейсбук" протест с искане голямото междучасие да се увеличи от 20 на 30 минути, предаде БТА. Подкрепата си за промяната са заявили над 44 000 души, каза Диана Дончева, ученичка в София. По думите й много от учениците са обещали във "Фейсбук", че ще дойдат днес на протеста от 15.30 ч. пред НДК и ще донесат плакати. Това обаче не се случи. Според учениците сегашното голямо междучасие от 20 минути не им стига, за да си купят храна, да се нахранят и да се придвижат от една стая в друга.

Да ви кажа, на предните протести подкрепях учениците за по-дълга ваканция. Ама туй с междучасието вече ми става смешно. По мое време, пък то не беше толкоз отдавна, не само че мигрирах от стая в стая, че и храна си купувах, че и кафе, ами и за две папироси оставаше време. Но днес е Международния ден за борба с тютюнопушенето, така че последното го забравете. Очаквам следващите ученически протести да са под надслов – “Махнете оценките, върнете пчеличките”. Поне по мое време в първи клас слагаха печат на медоносния инсект в малки, оръфани бележничета. Пък вместо матура – каца с мед. Това последното не знам как ще се получи, но аз не съм експерт. Потребител “Мирослава” от Фейсбук разправя, че за двойки слагали “бухалчета”. Може, не съм получавал. Но има логика, като гледам колко бухал има по този свят, че у нас да не говорим. Само дето бухалът в повечето култури символизира мъдростта, но то у нас кое ли му е наред, че и бухалите да са.

И докато сме на птича тема: Осем от 14 проби на пилешко месо са с доказано наднормено съдържание на вода, и то в граници от 27 до 51%. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов, цитиран от Днес.бг. Данните са от акция на Българската агенция за безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите.

„Ако 50 % от едно пиле е вода – ние какво плащаме”, зачуди се министърът. Той допълни, че в повечето случаи това дори не е вода, а солеви разтвори, с които пилешкото месо е инжектирано. Фирмите нарушителки ще бъдат санкционирани с по 10 000 лева. При повторно нарушение ще бъдат затваряни.

„Прошка тук няма да има”, отсече Найденов.

За кокошка няма прошка, за милиони няма закони, както се пееше в онзи евъргрийн. Земеделският министър не се спря. То не криха сиренето, дето не е от мляко, то не бе саламът, дето не е от месо, сега и пилетата ще ги пращат в ъгълчето. Ами двата милиона и половина консуматори, които гледат евтинията, а не солевия разтвор, разногледи ще ги направите. Навремето доц. Николай Димков от ШУ разправяше как по време на Възраждането влезеш в магазина – кеф ти пирони, кеф ти сирене, а там в един ъгъл – книги. Днес, в ъгъла – воднисти пилета. Къде си пратихме Възраждането, мила моя... Родино.

Иначе д-р Найденов успокои, че българските краставици са абсолютно чисти. Пък един пише в Интернет, че НОИ били командировали свои хора в Испания да купуват краставици. Бонус към юнската пенсия щели да ги дават. Ама те в Интернет какви ли не зевзеци пишат.

От статистическия институт пък ни сюрпризират, че харчовете за алкохол и цигари също бележат спад от 10,0% и през първото тримесечие на 2011 г. възлизат на 32 лв. средно на лице от домакинството. Това не ми се вярва. То вярно, че Румен Белчев казваше, че малко се пие в държавата, но той с ирония говореше.

Като казах ирония, шегаджиите от Днес.бг пак намигат към Министерски съвет със заглавие: Борисов повиши интереса към картофопроизводството.

Колкото и да се мъча, не мога да направя коментар. И за да завърша с нещо традиционно позитивино, днес нали е ден на блондинките. Знаете ли защо блондинка лази в хипермаркет? Търси ниски цени.

Няма коментари: