вторник, 27 юли 2010 г.

Грешка, грешка!


Парламентът ще започне утрешното си заседание с изслушване на вътрешния министър Цветан Цветанов във връзка с инцидента в Кърджали, когато полицията нахлу в апартамент и преби обитателите му, след което излезе с обяснение, че това било грешното семейство.

По-рано днес декларация на Коалиция за България (КБ), прочетена в пленарната зала, силно възмути депутатите на ГЕРБ и те демонстративно напуснаха залата, предаде Вести.бг. В текста се акцентираше върху полицейския произвол, като конкретно беше визиран вчерашният случай в Кърджали. Според депутатите е нужен ясен отговор защо е разпоредено на полицаите да се държат брутално и грубо с българските граждани, които плащат заплатите им.

"Случайна грешка, повтаряща се грешка, по погрешка - редица от грешки, която предизвиква въпроси каква е политиката - на правото или на палките", се казваше в текста.

От КБ настояха за изслушването на Цветанов, а председателят на парламента Цецка Цачева още днес да свика заседание на комисията по правата на човека. Цачева отговори, че в рамките на деня ще прецени дали да упражни правомощията си и да свика извънредно заседание на комисията, която да се произнесе по поведението на полицейските служители в Кърджали. Министър председателят Бойко Борисов коментира инцидента в Кърджали пред БНР.

Извиках министър Цветанов и той ме информира, че лично е говорил с пострадалите, че днес заминава проверката на инспектората на МВР, каза премиерът. Според него с влизането полицаят трябва да следи обстановката, а в случая ставало въпрос за хора, които очевидно нямало да окажат съпротива. Възложил съм на министър Цветанов тези полицаи да бъдат тежко санкционирани, но след като излезе докладът на инспектората, каза още премиерът Борисов.

Даа, някакси на място идва текста на химна на МВР, изпят от полскотръмбешкия бард Веселин Маринов:

"истината днес е само тази -

родната полиция ни пази."

А от какво са опазили двамата полицаи битите в Кърджали? От отпускане. Човек като се отпусне, стане му спокойно, лежерно, почва да мързелува и какви ли глупости може да му дойдат на главата. И за да не си мисли глупости – ще му налеем адреналин. От първа палка. И още един стих от текста на химна:

"хора, запомнете ни добре!"

Ще, ще, за това не се притеснявайте, изживяването е незабравимо.

Е, поне не е уникално. Датата е 15 април тази година, статията е на Дневник:

Певецът Красимир Аврамов, известен, като Човека-глас, бил арестуван тази сутрин от барети по време на операция "Недосегаемите". Баретите нахлули в дома на певеца, накарали го да легне на земята с белезници и покрита глава. След като разбрали грешката си, служителите на МВР се извинили на певеца и си тръгнали.

Представяте ли си какъв фалцет е изкарал Аврамов, известен главно на себе си, като Човека – глас. Но не това е въпросът. Пророк ли бе Мирослав от “Джанго зе”, когато изпя “Грешка, грешка, сбърках вратата”. Едва ли... Но, ако нещата продължават в същия дух, май това трябва да е новия химн на силото министерство. Маестро, музика!п.с. Снимка - БГНЕС