сряда, 23 септември 2009 г.

България = Египет


Почти всеки ден слушаме различни мнения, твърдения, понякога и факти, за финансовите липси в държавата. За празната държавна хазна и за тези, които са я изпразнили. И все повече се замислям колко приличаме на Египет. Но не на днешния, а на онзи, описан от Болеслав Прус в романа “Фараон”. И там няма пари в хазната, и тук няма. В Египет пустиня ги мори, в България само пустиня ни трябва, че съвсем да ни довърши, днес нашето зло се нарича финансова криза. Къде обаче, са отивали парите на хазната на фараона, описан от Прус – при жреците, респективно – при боговете, при номарсите, древните областни управители, и при финикийците, под формата на лихви. Всички тънат в разкош, фараонът – беден.

А каква е ситуацията у нас. Футболните клубове в България са укрили около 8 млн. лв., обяви пред БТВ директорът на НАП Красимир Стефанов по повод направените данъчни проверки. По думите му отборите са регистрирали още и 4 млн. лв. неправилно приспадната загуба, а играчите се осигуряват на 250 лева, въпреки че вземат в пъти в повече.

“Това е доклад с ревизия на футболните клубове, който съм подготвил и ще внеса в прокуратурата и в Комисията по корупция днес”, заяви Стефанов.

Реалните заплати на футболистите се записват в анексите по договорите.

“Между документите на Футболния съюз намерихме тези анекси, които показаха реалните суми на заплатите. Нито един футболист не декларира реалните си доходи”, констатира директорът на НАП.

И те като едни финикийци бедни, гладни и боси ходят, на по едната милост на президента на клуба живеят. И на малките деца им е ясно, че в “А” група едва ли има футболист, който да взима по 250 лв. на месец, но не в това е въпросът. Къде беше агенцията досега, та не регистрира тези нарушения, защото те едва ли са от вчера и днес, но в нашата мила татковина, далеч от африканската пустиня, живеем на принципа “нов фараон – нови разкрития”. А като се съберат пари и от тези финикийци, извинете – футболисти, ще влезе някоя монета в хазната.

Но ако си мислите, че само те са ощетили бюджета – лъжете се. Почти 60 млн. лв. е гушнал от обществени поръчки обръчът от фирми, с който се свързва бившият социален първожрец Емилия Масларова, установи проучване на "Монитор". Колосалните суми започват да влизат първо в касата на дружеството "Лена", което до неотдавна ръководеше съпругът на соцдепутатката Антон Масларов. По времето, когато социалистката оглавяваше социалното ведомство, фирмата прибира над 8,96 млн. лв. с ДДС от държавата, показа справка в архивите на Агенцията по обществените поръчки. Сред апетитните сделки, повечето от които спечелени без дори да е направено предвиденото в закона обявление, са доставки на стотици тонове гориво на стойност над 1,3 млн. лв. Те били предназначени за социален дом в Стара Загора, за община Мъглиж и за ТЕЦ "Марица-изток 2". Ремонтите в централата отново отиват при съпруга на ексминистърката. Той печели почти 4,7 милиона за преустройство на битова сграда към въглищното стопанство. Любопитство буди сумата от 2,87 млн. лв., която е потънала за ремонта на столовата в почивната база на "Мини Марица-изток" в Раднево. А за старите скандали с бившият жрец на социалното добруване, няма да ви напомням.

Това е положението в България, същото като в “Фараон”-оновия Египет. Само пустиня си нямаме у нас, но то с този жизнен стандарт на камили ще заприличаме скоро: вода на седмица, храна – на 10 дни.

Няма коментари: