събота, 9 август 2008 г.

Открийте разликите в приликите

Хайде сега, дечица, пораснали и големи, един малък тест. Открийте разликите между двата текста:

"Двама мъже са били пребити

Невена Николова

9 август 2008 10:50

Двама мъже на 48 и 61 години са били пребити, съобщават от полицията в Шумен. Около 07:40 часа 39-годишен шуменец е подал сигнал в РПУ - Шумен, че в метална барака, стопанисвана от него, намираща се до разклона за квартал "Мътница", е намерил в безпомощно състояние двамата мъже. Те са обитавали бараката и са закупували гориво с негови средства. Двамата пострадали са били настанени в шуменската болница с контузии в областта на главите и телата. Пред полицаите те обяснили , че около 03:30 часа са били нападнати от маскирани лица, които им нанесли побой и отнели около 500 литра дизелово гориво. Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производсво."

източик: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=279741

"Маскирани ограбиха пиратска бензиностанция

9 август 2008 15:37

Двама маскирани мъже са нападнали незаконен пункт за търговия с горива и са задигнали половин тон нафта, съобщиха от Областна дирекция “Полиция”-Шумен. Инцидентът е станал вчера около 3,30 ч. сутринта.

Бензиностанцията се намирала в барака на главния път София-Варна, близо до разклона за шуменския квартал “Мътница”. Там двама шуменци, на 48 и на 61 години, купували гориво от шофьори на камиони и препродавали на ниски цени. Вчера сутринта шефът им, мъж на 39 г., отишъл на обекта си и заварил работниците в безпомощно състояние на земята. Мъжете обяснили, че са били нападнати и пребити от двама маскирани, които им задигнали около 500 литра дизелово гориво. Пострадалите са закарани в шуменската болница. Образувано е досъдебно производство. Все още не се знае дали ще бъдат повдигнати обвинения за незаконна търговия с горива."

източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=279786

Всъщност, разликите са много. Забавното в случая е, че първата "новина" е качена от Дарик Шумен, а втората, която е в рубриката "България", на сайта на същото радио (!!!) е взета от БГНЕС, с които медиата на Радев имала договор.
Не вярвате, че софиянци ще предпочетат писанията на други колеги, вместо на своите си хора ли? За невярващите, моля цъкнете тук: http://www.shum.bg/index.php?item=23121
След сравняване на текстолингвистични знаци открих две разлики между инфото на ШУМ.БГ и това, в рубриката "България" на дарик.нет: снимката и една запетая. :)

1 коментар:

Красимир Крумов каза...

Мариански, съпоставянето на двата текста щеше да е забавно, ако не съществуваше трети, написан вчера и публикуван още снощи в електронното издание на "Монитор", в хартиеното днес. 24 часа по-късно двете електронни издания, които цитираш и които май си мерят нещо, карат на инициали и интерпретиране на полицейския бюлетин. Вярно, че по-добър в преразказ на бюлетин се е класирал Илиян. Не искам да се включвам в меренето, щото няма да има равнопоставеност - Илиян сега кара репортерски пубертет и още му расте. Докато Невенка - по-разбираеми причини на нея никога няма да и порасне нищо. И все пак - да цитираме и добрите практики в журналистиката:


Двама в болница след бой с метални тръби
Маскирани нападнаха черна борса за нафта
На паркинг край Шумен се търгувало крадено зърно и гориво
КРАСИМИР КРУМОВ

Снимка: АВТОРЪТ
Големи петна кръв напомняха вчера за жестокия побой.
Четирима мъже, маскирани с качулки на главите, са нападнали полуизоставено кафене край Шумен и са пребили до смяна на физиономиите двама мъже, които по това време са били вътре, научи "Монитор". Нападението е станало малко след полунощ вчера, но липсваше във вчерашната полицейска сводка. Според неофициална информация атакуваният обект е нелегална борса за препродажба на крадено зърно и нафта, а пребитите са работели на "обекта".
Тези отбивки отдавна са известни като място за сделки на черно, разказва бивш полицай за мястото до алуминиевия комбинат, където сега има няколко неработещи барчета. Преди да пуснат шуменския участък на магистралата преди две години, оттук минавало цялото движение за Варна. Сега трафикът почти е замрял. Според запознати мястото било удобно за шофьорски далавери. Тук шофьори на камиони и тирове източвали по някоя туба нафта, собствениците на капанчета я препродавали с печалба за себе си. В сезона на жътвата същата търговия се въртяла и със зърно. След като товарът мине през кантар, камионите се отбивали и оставяли по стотина-двеста килограма зърно. Собственикът на "борсата" имал и наети хора, които да въртят "бизнеса".
В четвъртък срещу петък в ламаринена барака с надпис "Шкембе чорба" имало двама души - 49-годишният Ангел Стефанов и 62-годишният Кольо Янков. Между полунощ и 2 часа в бараката нахлули четирима маскирани. Започнали да налагат Ангел и Кольо с метални пръти и столове на крака. Боят е бил зверски, защото на асфалта, западно от бараката, вчера сутринта имаше напластена съсирена кръв.
Биха ни много, прибраха ни и всички пари, взеха ми пенсията, която бях получил предния ден, обясни от леглото си в болницата 49-годишният Ангел.
"Правим сделки със зърно" - така Стефанов обясни присъствието си в неработещото капанче. Е, хайде сега, той целият град знае, лаконично добавя мъжът на репортерски въпрос какви са тия сделки със зърно. Потвърждава, че е бил нает от собственика и получавал за работата си надник от 25 лева.
"Не знам нищо, извикаха ме, не знам какво е станало", обясни пред "Монитор" собственикът на заведението. Според него двамата мъже били открити в несвяст от "случаен шофьор". Според неофициална информация локалът е собственост на бивш полицай от РПУ Каолиново, който сега въртял нелегални сделки с жито и горива.

http://www.monitor.bg/bulgaria/article?sid=&aid=165992&cid=20&eid=1441