понеделник, 7 юли 2008 г.

Как се оакват кайсиите


Разцъквам си днес из нета и на какво попадам в Нетинфо:

"Европейската комисия е наложила ембарго на информацията за български журналисти. Засега ограничението е неформално, а причината са непрофесионални и неколегиални прояви на Мартин Карбовски и други наши журналисти.
Ембаргото включва отказ на интервюта с говорители и комисари, спиране на всякаква неофициална информация и вътрешни документи и прекъсване на сътрудничество и конкакти, заявил говорителят на ЕК Марк Грей пред кореспондентката на "Капитал" в Брюксел Ирина Новакова.
Конкретният повод за строгото, макар и неофициално решение, е предаването "Пропаганда" на Дарик радио, излъчено на 29 юни.
В него водещият Мартин Карбовски излъчи запис на Грей от обявена като "off the record" (неофициална, от която споделената информация е конфиденциална) среща с български репортери, поканени в Брюксел на разноски на ЕК.
Смущаващо е, че след като млад пратеник на mediapool.bg пръв предал информация от въпросната среща, Карбовски реагирал най-възмутено от некоректното поведение на колегата и шумно коментирал гафа, разказват други журналисти от българската група.
В излъчения от Дарик радио запис от закритата среща Грей говори за предстоящия доклад на Европейската комисия за България, за проблемите с енергетиката и за риска от залитане на страната към Русия.
Грей, разбира се, твърди, че не е давал никакво интервю. Карбовски е направил записа на неформален обяд с български журналистии, практика, популярна в еврокомисията, при която журналистите предварително приемат да запазят самоличността на източника в тайна.
"Защо се нарушава принципът за цитиране? Защо невярна информация се подема след това от куп вестници", пита Грей в "Капитал".
Говорителят обаче казва, че става дума за поредното от много нарушения на основни журналистически правила от страна на българските медии. "При това положение ние нямаме интерес да предоставяме достъп до информация, щом тя не се ползва по правилата, които важат за всички", обяснил той.
Макар да определят решението като неформално, няколко говорители на EK, отговарящи за теми, свързани с България, потвърдили, че им е било препоръчано да не сътрудничат на българските медии. Информирана е и Международната пресасоциация.
"Това решение не е насочено срещу българските кореспонденти в Брюксел, а срещу други елементи на българските медии, каза Грей. Ще обсъдим как може да се промени тази ситуация, в която медиите се отказват от основни журналистически принципи", обяснил той. Според говорителя, "проблемът е системен", а правилата се нарушават редовно.
Поведението на Мартин Карбовски след случая е наистина странно. На 13 юни, 16 дни пред да излъчи записа, той пише във в. "Стандарт" в репортаж за посещението в Брюксел:
"Последна среща - Марк Грей. Висок, слаб, със сив костюм, не каза на колко е години, но е около 35. Говорител на комисията. Помоли това, което се говори да бъде "оф дъ рекърд". Всички се съгласихме. Разбира се, само десет минути по-късно някой издаде целия разговор с Марк Грей и той лъсна в наш сайт. Българите са много готини хора. Съгласяват се и после правят каквото си искат..."
Междувременно от Дарик радио заявиха, че са "медия, която спазва международните журналистически стандарти" и са се извинили на Марк Грей.
А в предаването "Пропаганда" вчера (6 юли) Карбовски си призна, че е направил грешка..."

Ах, тоз мушморок Карбовски... Българите били готини хора... Благодаря за комплимента, гусин Чужденец.
Като се върнах в България, след въпросното посещение и разказах на колеги част от случката. "Че тоз к'во иска, казва нещо на журналисти, пък после се сърди що излязло в медиите", реагираха някои от тях. Сигурно са прави за себе си. Ние, казвам ние, защото последиците са за всички журналисти, обаче оакахме кайсиите. Не за първи път. Едва ли ще е и за последен. Тъпо, ама е късно сега да се мисли, да се извинява някой, да обяснява, че било грешка (примерно) и за к'во. За евтини сензации. Които, ако не излязат и верни след юлския доклад на Европейската комисия, ще е още по-тъпо. И това за какво? За да си вдигнеш цената, може би? Възможно е, ама на Карбовски си е висока и без туй, заслужено, според мен. За да си почеткаш егото, може би? Възможно е, ама то и без туй се удря със спътниците в орбита. За да направиш мръсотия на някого, може би? Възможно е, въпросът е на кого и защо... Който се сеща други предположения - да ги изрази.
Като се изнасяхме от хотела, автобусът пътуваше към сграда на ЕК и бързаше, че изоставаме с графика. Карбовски се сети, че май не си е платил сметката от румсървиза. Скочи той, почнаха да се чудят и решиха да оставят така нещата, ако има нещо допълнително ще се уточнява. Той се обърна и каза: "Бе, к'во ми става, аз нямам толкова съвест..."
Без коментар!

3 коментара:

Bo каза...

+++++++++!

ОИ каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Taka e. Kato prochetoh tozi material izobshto ne se uchudih. Marto e sposoben na vsichko, no ne mislya, che go e napravil s cel da navredi na nyakogo. Prosto vseki jurnalist bi se izkushil da ne go pusne tova. A Mister Govoritelya na EK zashto nyma smelost da go kaje na nashite darjavni upravnici, a moje bi im go kaza. V sluchaya Marto ne izdarja na izkushenieto, spored men.